svētdiena, 2011. gada 13. marts

MFD Sieviešu veselības centri „Vita” aicina vakcinēties pret dzemdes kakla vēzi

2011. gada 4. februārī – Pasaules Pretvēža dienā MFD Sieviešu veselības centri „Vita” vērš Latvijas sieviešu uzmanību vēža profilaktiskajiem pasākumiem.

Onkoloģiskās saslimšanas ir globāla problēma, jo tās ir viens no galvenajiem nāves cēloņiem pasaulē. Taču speciālisti pievērš uzmanību tam, ka mūsdienās ir labi zināmi onkoloģisko saslimšanu iemesli, kas dod iespēju novērst apmēram trešo daļu jaunu gadījumu.

Viens no izplatītākajiem onkoloģisko saslimšanu veidiem sievietēm ir dzemdes kakla vēzis. Tas ir ļaundabīgā audzēja veids, ko izraisa infekcija – cilvēka papilomas vīrusa (human papilloma virus – HPV) onkogēnie tipi. Aptuveni 70% dzemdes kakla vēža gadījumu tika konstatēta tieši divu tipu – HPV 16 un HPV 18 klātbūtne.

„Ar šo vīrusu var inficēties ikviena seksuāli aktīva sieviete, neatkarīgi no vecuma. Iepriekš pārslimota HPV infekcija neveido pietiekamu imunitāti, kas spētu pasargāt no atkārtotas infekcijas, tādēļ inficēšanās risks sievietēm saglabājas visu mūžu” - skaidro MFD Sieviešu veselības centra „Vita” ginekoloģe Diāna Agruma.

Ar dzemdes kakla vēzi Latvijā ik mēnesi mirst desmit sievietes. Tas ir otrais biežāk sastopamais audzējs sievietēm līdz 45 gadu vecumam un trešais izplatītākais vēža izraisītas nāves cēlonis sievietēm pēc krūts un plaušu vēža. Daudzās Eiropas valstīs, pateicoties regulārām un agrīni veiktām apskatēm un izmeklējumiem, pēdējo 15 - 20 gadu laikā saslimstība ar dzemdes kakla vēzi ir būtiski mazinājusies. Savukārt Latvijā mirstība no šī audzēja pēdējo desmit gadu laikā ir pieaugusi par 20%.

MFD Sieviešu veselības centra „Vita” ginekoloģe Marina Stepanova uzsver: ”Svarīgi apzināties, ka visaptverošu dzemdes kakla vēža profilaksi var nodrošināt tikai regulāras pārbaudes un vakcinācija. Vakcinācija, līdztekus regulārām pārbaudēm, mazinās dzemdes kakla vēža saslimstību par 94%.”

Vakcīna ir liels solis uz priekšu dzemdes kakla vēža apkarošanā, un tā ir papildus iespēja jau ierastajām ginekologa apskatēm pasargāt sevi no saslimšanas ar dzemdes kakla vēzi. Pēc Eiropas epidemioloģiskās uzraudzības (Eurosurveillance, 2008) datiem, vismaz 11 Eiropas valstis ir veikušas HPV vakcinācijas ieviešanas izmaksu efektivitātes izvērtējumu. Tie liecina, ka HPV vakcinācijas sniegtos ekonomiskos ieguvumus veido ne tikai novērsto dzemdes kakla vēža gadījumu skaits, bet arī novērstie pirmsvēža bojājumi un to ārstēšanas izmaksas, kā arī diagnostisko izmeklējumu skaita samazinājums.

MFD Sieviešu veselības centri „Vita” piedāvā iespēju vakcinēties pret papilomas vīrusa 16. un 18. tipu (tipi, kas izraisa dzemdes kakla vēzi). Vakcīna ir radīta, lai sniegtu sievietei imunitāti pret infekciju, neliekot piedzīvot slimību vai tās simptomus. HPV vakcīna nesatur vēža šūnas. Līdz ar to nav pamata bažām par iespējamu saslimšanu vai nopietnām blakusparādībām, kas var rasties vakcinācijas rezultātā.

MFD Sieviešu veselības centra „Vita” ginekologi rekomendē vakcināciju jebkura vecuma sievietēm, bet īpaši ieteicams meitenēm pirms dzimumdzīves uzsākšanas un jaunām sievietēm arī pēc dzimumdzīves uzsākšanas.

Vakcinācijas kurss ir ļoti vienkāršs – tiek veiktas trīs injekcijas rokā sešu mēnešu ilgā periodā. Vakcīna ir pieejama MFD Sieviešu veselības centrā „ Vita” uz vietas, līdz ar to klientei nav jādodas uz aptieku ar recepti, lai to nopirktu. Nepieciešams iepriekš pieteikt savu vizīti un, sievietei piemērotā laikā ierodoties uz centru, medicīnas personāls veiks vakcināciju. Līdztekus var veikt pilnu ginekoloģisko apskaiti ar analīzēm un ultrasonogrāfijas izmeklējumu, kā arī veikt tik nepieciešamo krūts vēža profilaktisko piena dziedzeru ultrasonogrāfiju vai valsts apmaksāto mamogrāfiju.

No 2011.gada 1. februāra līdz 2011. gada 1. aprīlim Sieviešu veselības centros „Vita” Burtnieku ielā 33 un S. Eizenšteina ielā 23 pirmreizējai konsultācijai pie ārsta ginekologa ir Ls 5.00 atlaide.



Sieviešu veselības centri „Vita” piedāvā augsti kvalificētus ginekologus, dzemdību speciālistus, kuri veic visa veida ginekoloģiskos izmeklējumus ar vismodernāko ultrasonogrāfiju un diagnostiku, kā arī veic profesionālu grūtnieču aprūpi. Sieviešu veselības centra „Vita” filiāles Rīgā: Rušonu ielā 15 (Ķengarags), tālr. 67134151, Burtnieku ielā 33 (Purvciems), tālr. 67560696, S. Eizenšteina ielā 23 (Mežciems), tālr. 67436638, Vienības gatve 109 (Pārdaugava), tālr.67131316.

http://www.mfd.lv/vita



--------------------------------------------------------------------------------

MFD Veselības grupas Medicīniskā firma SIA „Dziedniecība” sāka savu vēsturi vairāk kā pirms 40 gadiem kā ambulatora veselības aprūpes iestāde. Uz šo brīdi MFD ir viena no lielākajām daudzprofila veselības aprūpes iestādēm, kas sniedz plaša spektra veselības aprūpes pakalpojumus vairāk kā astoņdesmit tūkstošiem pacientu dažādās vietās visā Rīgā un Latvijā. Izmantojot jaunākās tehnoloģijas un izcilo ārstu pieredzi, MFD pamatmērķis ir rūpēties par iedzīvotāju veselību, nodrošinot savlaicīgu slimību profilaksi, kā arī sniedzot efektīvus diagnostikas un ārstēšanas pakalpojumus. Sīkāku informāciju var iegūt www.mfd.lv vai pa tālruni 67255823.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru