piektdiena, 2009. gada 16. oktobris

MFD Veselības centrā ir iespējams saņemt osteoporozes speciālista konsultāciju ar atlaidi

MFD Veselības centrā, atbalstot Latvijas Kaulu, locītavu un saistaudu slimnieku biedrības rīkoto akciju „Pasargā savu mammu no lūzumiem”, no 15.10.2009. līdz 31.10.2009. ir iespējams saņemt osteoporozes speciālista konsultāciju ar atlaidi - maksa Ls 10.00 (iepriekš Ls 20.00).

Pacientus par osteoporozes profilaksi, attīstību, diagnostiku un ārstēšanu konsultē osteoporozes speciāliste Agita Medne. Iepriekšējs pieraksts pa tālruni 67131313, MFD Veselības centrā, Rušonu ielā 15, Rīgā.

MFD Veselības centra Diagnostiskās radioloģijas nodaļā, kas ir aprīkota ar mūsdienīgākajām diagnostikas iekārtām, ir iespējams veikt centrālo osteodensitometriju kaulu minerālā blīvuma noteikšanai, pielietojot mūsdienīgo kvantitatīvo datortomogrāfijas metodi (Quantitative Computed Tomography - QCT).

Osteoporoze ir skeleta sistēmas saslimšana, kuru raksturo kaulu masas samazināšanās. Tās rezultātā noris kaulu mikrostruktūras izmaiņas un bojājumi, izraisot kaulu trauslumu un būtiski palielinot lūzumu risku (rodas tā saucamie netraumatiskie lūzumi). Kaulu struktūras izmaiņas ar vecumu cilvēkam ir dabīgs process. Papildus dabiskajiem novecošanas procesiem, daudziem cilvēkiem ir vērojama priekšlaicīga vai pastiprināta osteoporozes attīstība. Pie riska grupas pieder pacienti, kuri slimo ar astmu, plaušu saslimšanām, reimatisko artrītu, kuri lielās devās lieto medikamentus, kas satur kortikosteroīdus; pacienti ar nieru funkciju traucējumiem, dažiem onkoloģisko slimību veidiem; pacienti ar vairogdziedzera patoloģiju; cilvēki, kuri lieto pretkrampju preparātus un antikoagulantus; cilvēki, kuri pastiprināti lieto alkoholu; jaunas sievietes, kurām beigušās menstruācijas, intensīvas sporta slodzes, ķirurģiskas iejaukšanās vai strauja svara zuduma rezultātā, kas nav saņēmušas estrogēnu aizvietotājterapiju.

Vislielākais osteoporozes risks ir sievietēm pēc 60 gadu vecuma, kad ir zems estrogēnu līmenis, un netiek lietota estrogēnu aizvietotājterapija.

Ne visiem cilvēkiem ar iepriekšminētajām saslimšanām un simptomiem attīstās osteoporoze, taču viņi daudz ātrāk zaudē kaulu struktūras izturību (stiprumu) un tiem ir lielāks risks osteoporozes attīstībai.

Vairāk kā 70% iedzīvotāju ir pakļauti osteoporozes attīstības riskam un ar to saistītajiem netraumatiskajiem lūzumiem. Citi kaulu iekšējās struktūras rādītāji - fiziskās aktivitātes pakāpe, neiromuskulārie faktori, dzīvesveids - var tikai netieši raksturot kaulu blīvumu un grūti padodas sistematizācijai. Tāpēc kaulu blīvuma mērījumi ir visefektīvākais un lietderīgākais rādītājs individuāla osteoporozes attīstības riska novērtēšanā pacientam. Diagnosticējot agrīnā stadijā osteoporozi, ārstam ir lielāka iespēja osteoporozes profilakses jomā. Ar mūsdienīgu medikamentu palīdzību (ko apmaksā valsts) var efektīvi palēnināt osteoporozes attīstības procesu un saglabāt cilvēkam aktīvu dzīvesveidu.

Metodi ar kuru palīdzību tiek mērīts kaulu blīvums sauc par osteodensitometriju. Uz šo brīdi pazīstamākās metodes ir SXA, DEXA, QCT, ultraskaņa. MFD Veselības centrā tiek pielietota kvantitatīvā datortomogrāfijas metode (QCT). QCT nodrošina trīsdimensiju attēlu, kā rezultātā stara iziešanas rādītājs caur kaulu ir atdalīts no apkārtējo audu uzņemšanas rādītāja. QCT uz šo brīdi ir pati mūsdienīgākā un informatīvākā metode. Izmeklējums ilgst aptuveni 15 minūtes. Slēdziens tiek izsniegts uzreiz pēc izmeklējuma veikšanas.

Papildus informācija par MFD Veselības centra medicīnas pakalpojumiem un diagnostikas iespējām - Internetā: www.mfd.lv





MFD Veselības grupas Medicīniskā firma SIA „Dziedniecība” sāka savu vēsturi vairāk kā pirms 40 gadiem kā ambulatora veselības aprūpes iestāde. Uz šo brīdi MFD ir viena no lielākajām daudzprofila veselības aprūpes iestādēm, kas sniedz plaša spektra veselības aprūpes pakalpojumus vairāk kā astoņdesmit tūkstošiem pacientu dažādās vietās visā Rīgā un Latvijā. Izmantojot jaunākās tehnoloģijas un izcilo ārstu pieredzi, MFD pamatmērķis ir rūpēties par iedzīvotāju veselību, nodrošinot savlaicīgu slimību profilaksi, kā arī sniedzot efektīvus diagnostikas un ārstēšanas pakalpojumus. Sīkāku informāciju var iegūt www.mfd.lv vai pa tālruni 67255823.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru