piektdiena, 2009. gada 4. decembris

MFD Veselības centrā tika rīkots izglītojošs seminārs par Hronisku obstruktīvu plaušu slimību (HOPS)

2. decembrī, turpinot informēt sabiedrību par Hronisku obstruktīvu plaušu slimību (HOPS), MFD Veselības centra telpās tika rīkots seminārs, kurā piedalījās gan ģimenes ārsti, gan speciālisti. Semināra laikā ar lekciju uzstājās MFD Veselības centra pneimonoloģe docente Evija Livčāne un „AstraZeneca” firmas pārstāvji, skaidrojot par hroniska bronhīta veidiem, riska faktoriem, diagnostiku un profilaksi, par smēķēšanas kaitīgumu un veidiem, kā palīdzēt pacientiem atmest šo kaitīgo ieradumu, kā arī ārstēšanas iespējām.

Kā stāsta MFD Veselības centra pneimonoloģe docente Evija Livčāne, iedzīvotājus ir jāturpina informēt par šo saslimšanu, jo bieži vien cilvēki neapzinās, ka ir jau saslimuši un ir nepieciešama ārstēšana. Papildus ir jāturpina informēt sabiedrību par smēķēšanas kaitīgumu un to, ka smēķēšana ir viens no lielākajiem draudiem viņu veselībai un dzīvībai, kā arī rada daudzu nopietnu saslimšanu attīstību, piemēram, HOPS, plaušu vēzis u.c. Docente Evija Livčāne uzsver, ka ģimenes ārstiem un speciālistiem būtu jāmudina savus pacientus pēc iespējas ātrāk atmest smēķēšanu un uzsākt savlaicīgu slimību ārstēšanu.

MFD iedzīvotājiem atgādina, ka HOPS ir progresējoša slimība, kuru raksturo ierobežota gaisa plūsma caur elpceļiem, kas nav pilnībā atgriezeniska. Apmēram 85% slimniekiem HOPS cēlonis ir tabakas un citu apreibinošu vielu smēķēšana. Būtiska nozīme HOPS attīstībā ir putekļu, ķimikāliju iedarbībai darbavietā (tvaiki, kairinātāji un dūmi) un vides gaisa piesārņojumam. HOPS ārstēšana ir ilgstoša. Smēķētājiem visefektīvākais pasākums, lai palēninātu slimības progresēšanu, ir smēķēšanas atmešana. Medikamenti palīdz kontrolēt simptomus, savukārt rehabilitācija un psihoterapija var būt noderīga, lai uzlabotu dzīves kvalitāti.

MFD Veselības centrs smēķētājiem joprojām piedāvā iespēju noskaidrot savu plaušu veselības stāvokli un to, vai kaitīgais paradums jau nav uzsācis savu postošo ietekmi, veicot padziļinātu plaušu stāvokļa diagnostiku par akcijas cenām. Ar šī izmeklējuma palīdzību ir iespējams atrast vismazākos veidojumus, kas varētu liecināt par plaušu vēzi agrīnā stadijā, kas vēl ir ārstējams.

Papildus informācija par MFD Veselības centra veselības aprūpes pakalpojumiem un diagnostikas iespējām - Internetā: www.mfd.lv vai pa tālruni 67131313.




MFD Veselības grupas Medicīniskā firma SIA „Dziedniecība” sāka savu vēsturi vairāk kā pirms 40 gadiem kā ambulatora veselības aprūpes iestāde. Uz šo brīdi MFD ir viena no lielākajām daudzprofila veselības aprūpes iestādēm, kas sniedz plaša spektra veselības aprūpes pakalpojumus vairāk kā astoņdesmit tūkstošiem pacientu dažādās vietās visā Rīgā un Latvijā. Izmantojot jaunākās tehnoloģijas un izcilo ārstu pieredzi, MFD pamatmērķis ir rūpēties par iedzīvotāju veselību, nodrošinot savlaicīgu slimību profilaksi, kā arī sniedzot efektīvus diagnostikas un ārstēšanas pakalpojumus. Sīkāku informāciju var iegūt www.mfd.lv vai pa tālruni 67255823.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru